Hukkuminen

Kalapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hukkuminen on keuhkojen nesteellä täyttymisen aiheuttama tukehtuminen. Useimmiten hukkuminen tapahtuu vedessä.

Hukkuva ihminen ei huuda apua

Joitain poikkeuksia lukuunottamatta, hukkuva ihminen ei pysty huutamaan apua. Hengityselimet on tarkoitettu hengittämiseen kun taas puhe tai huuto on toissijainen toiminto. Hengityksen tulee toimia ennen kuin puhuminen onnistuu. Hukkuvan ihmisen suu nousee ja laskee vuorotellen vedenpinnan ylä- ja alapuolelle. Hukkuvan ihmisen suu ei ole vedenpinnan yläpuolella riittävän pitkään, jotta hän ehtisi hengittää ulos ja sisään, sekä huutaa apua. Kun hukkuvan ihmisen suu on pinnan yläpuolella, hän hengittää ulos ja sisään nopeasti suun alkaessa jo painua takaisin pinnan alle.

Hukkuva ei huido apua

Hukkuva ihminen ei huido apua. Hän levittää kädet vaistomaisesti sivulle ja yrittää räpiköidä veden pinnalla. Painamalla veden pintaa alas, hukkuva yrittää saada kehoaan ylöspäin, jotta voisi nostaa suunsa vedestä ja hengittää. Veden pinnalla kamppaileva hukkuva ihminen ei voi pysäyttää uppoamistaan eikä tehdä vapaaehtoisia liikkeitä kuten heiluttaa käsiään apua pyytääkseen, siirtyä pelastushenkilöstön luo tai kurkottaa pelastusvälineitä kohti.

Aikaa ei ole paljon

Tyypillisesti kestää noin 5-10 minuuttia, mutta siihen kuluva aika vaihtelee henkilön iän, fyysisen kunnon ja veden lämpötilan mukaan. Kylmässä vedessä ihminen ei välttämättä huku, vaan kuolee hypotermiaan. Vaistomaisen hukkumisreaktion aikana ihmisen keho on vedessä pystyasennossa, eikä hän tee näkyviä potkimisliikkeitä. Hukkuvan ihmisen taistelu veden pinnalla kestää 20–60 sekuntia ennen uppoamista, ellei hengenpelastaja ehdi apuun.

Paniikki

Tämä ei tarkoita, että apua huutava ja huitova ihminen ei olisi todellisessa hädässä. Hän kokee paniikkia. Sitä ei aina esiinny ennen vaistomaisen hukkumisreaktion alkamista. Paniikki ei kestä kauaa, mutta toisin kuin todella hukkuvat, nämä uhrit voivat silti avustaa omaa pelastamistaan. He voivat tarttua köysiin, heitettyihin pelastusrenkaisiin jne.


Tarkkaile näitä tunnusmerkkejä, kun henkilö on vedessä:

  • Pää on syvällä vedessä, suu on veden pinnan tasolla
  • Pää on takakenossa, suu on auki
  • Katse on lasittunut ja tyhjä, henkilö ei kykene tarkentamaan katsettaan
  • Silmät ovat kiinni
  • Hiukset ovat otsalla tai silmien päällä
  • Ei käytä jalkojaan – on pystyasennossa
  • Hyperventiloi tai haukkoo henkeään
  • Yrittää uida johonkin suuntaan, mutta ei pääse eteenpäin
  • Yrittää kääntyä selälleen
  • Näyttää kiipeävän näkymättömiä tikkaita

"Oletko kunnossa?"

Jos joku putoaa veteen ja kaikki näyttää olevan kunnossa, älä ole liian varma. Joskus yleisin merkki hukkumisesta on, että henkilö ei näytä hukkuvalta. Hukkuva voi näyttää vain polkevan vettä ja katselevan ylös kannelle. Yksi tapa varmistua on kysyä: ​​”Oletko kunnossa?”. Jos hän pystyy vastaamaan, hän todennäköisesti on. Jos hän vain tuijottaa takaisin, sinulla voi olla alle 30 sekuntia aikaa auttaa. Ja vanhemmat – vedessä leikkivät lapset metelöivät. Kun he ovat hiljaa, mene paikalle ja selvitä, miksi.


Lähteet