Etusivu

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 29. heinäkuuta 2009 kello 10.08 käyttäjän Eza1992 (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tervetuloa Kalapediaan, vapaaseen kalastustietokirjaan.

Kalapediassa on tällä hetkellä 1 190 artikkelia.
Kalapedian idea:

Tarkoituksenamme on tehdä internetiin kaiken kalastustietouden omaava tietolähde, joka tulevaisuudessa korvaisi kaikki kalastukseen liittyvät tietokirjat ja internetin artikkelisivustot. Tämä on erittäin kunnianhimoinen projekti.

Toteutamme siis "Artikkelit"-osion tällä palvelulla, koska Wiki-tekniikka mahdollistaa monipuolisemman tietomäärän ja muokattavuuden. Wikin ansiosta artikkeliin liittyvistä yksityiskohdista saa klikkaamalla lisätietoa. Esimerkiksi "Siian pilkintä"-artikkelista pääset helposti lukemaan sanoja klikkaamalla, että mitä tarkoittaa vaikka "Siika" tai "Pilkintä" tai "Pilkkivapa" tai "Surviaisentoukka" ym.

Artikkelit-osion tarkoituksena olisi kuitenkin ollut jokatapauksena kerätä mahdollisimman kattava tietopaketti eri kalastukseen liittyvistä asioista ja tämä Wiki tuo sen idean uusiin sfääreihin.

Miten Kalapedia eroaa siis Wikipediasta?

Ratkaisevin ero on se että Wikipedian käsitellessä kalastuksen faktojen peruskäsitteistöä vaikka liittyen pelkästään "siikaan" tai "pilkkivapaan" tai "surviaisentoukkaan", Kalapedia voi kertoa niiden lisäksi myös "Siian pilkinnästä" tai vaikka "Mormyskan valmistuksesta", eli syventyä kylmien faktojen lisäksi myös opettamiseen ja ohjeistamiseen.

Mitä kaikkea Kalapediassa on siis tarkoitus olla sisältönä?

Parhaiten idea selkenee kun listaan tähän esimerkkejä halutuista aihealueista:

-Kaikki kalalajit (Ahven, Hauki, Lahna)

-Kaikki kalastuslajit (Onginta, Pilkintä, Perhokalastus, Siian pilkintä, Karpin onginta)

-Kaikki kalastustarvikkeet ja tarvikevalmistajat malleineen. (Esim. Esittely "Bete Crocodile"-lusikasta tai vaikka että mitä tarkoittaa "Pilkkivapa" tai että mitä tarkoittaa "Bete" tai "Vaappu")

-Kaikki vesistöt (Lappajärvi, Vantaanjoki, Itämeri)

-Kaikki mahdolliset kalastukseen liittyvät ohjeistukset. ("Vaapun valmistus", "Vaapun uittolevyn säätäminen", "Kalan perkaaminen", "Uistimen irroittaminen pohjasta", "Perhonsidonnan alkeet")

-Kaikki artikkeleja tukevat sanat (Balsa, Oravanhäntä, Riikinkukko, Volframi)

-Ihan kaikkea, mikä vähänkin sivuaa kalastusta ja voisi olla kalastajille hyödyllistä tietoa. Tarkoitan siis ihan kaikkea.


Mistä Kalapediaan saadaan sisältöä?

Perustavaa laatua olevat faktatiedot hankitaan Wikipediasta, joka on "Avoin tietosanakirja" ja siis täysin vapaa kaikelle kopioimiselle ja lainaamiselle. Tällä saamme perussisällön Kalapediaamme. Wikipediasta on saatavilla vähintäänkin 2000 erilaista kalastusta sivuavaa fakta-artikkelia. Niiden lisääminen onnistuu helposti klikkaamalla "Muokkaa"-painiketta ja lisäämällä sen vastaavasti Kalapedian "Muokkaa"-painikkeen takaa löytyvään kenttään. Artikkeleista tulisi poistaa viittaukset sellaisiin sanoihin, joita Kalapediaan ei ole tarkoitus laittaa. Wikipedian sisältö muodostaa siis hyvän peruspohjan Kalapedian kehittämiselle yksilöllisempään ja omaperäisempään suuntaan, eikä tarkoitus ole tehdä pelkästään toista Wikipediaa.

Kun perustavaa laatua olevat faktatiedot on Kalapediaan lisätty, tarkoituksena on alata tuottaa artikkeleja spesifisemmistä asioista, kuten "Siian pilkintä" tai "Vaapun lakkaus" tai "Pilkkikopin rakentaminen", jolloin voimme näistä artikkeleista tehdä viittauksia Wikipediasta haettuun lisätietoa tuovaan sisältöön ja siten tehostaa artikkelien informatiivisyyttä. Näiden toimittamiseen tarvitsemme erittäin kirjoitustaitoista ja aktiivista väkeä, jotka haluavat jakaa osaamistaan. Näissä artikkeleissa tekijän allekirjoitus myös sallittakoon. Sisältöä näihin voi toki myös hakea muualta, kunhan siihen on lupa ja lähde on selkeästi mainittu.

Miten saamme organisoitua käyttäjät tuottamaan näin valtavan määrän sisältöä?

Tämä Kalapedia on yksi Kalassa.net-Tiimin perustamisen tärkeimmistä lähtökohtaisista syistä ja tätä varten meidän tarvitsee luoda Kalapedian kehittämisen ympärillä käytävää keskustelua foorumilla. Kalapedialle tullaan luomaan oma keskustelualueensa foorumille, jossa sen kehittäjät voivat sopia linjauksista ja suunnitella sisältötarpeita. Tämän projektin vuoksi tarvitsemme suuren määrän Toimittajia ja siksi niiden tehokas värväys ja organisointi tulee nyt tärkeään asemaan.

Miten Kalapediaa täydennetään? Kalapedia toimii samalla ohjelmistolla Wikipedian kanssa ja siksi kaikki erikoismerkit ja käytännöt ovat identtisiä. Wikipediassa käytetään omaa eräänlaista koodimaista kuvauskieltään tekstin asetteluun. Siitä on olemassa paljon oppaita ja parhaiten sen oppii kun tutkii erilaisia Wikipediaan tehtyjen artikkelisivujen koodia "Muokkaa"-napin takaa. Tutkikaa Wikipedian käyttöön liittyviä ohjeita ja etenkin muokkausohjeita.

KUVAN LISÄÄJÄT HUOM.! Ohjeet kuvan lisäämiseen löytyvät Ohje-artikkelista

Hyvin aiheessa alkuun pääsee seuraavasta oppaasta, jonka teimme Vaasaan liittyvää Vaasapediaamme varten:

http://www.vaasalaisia.info/vaasapedia/index.php/Ohje:Ohje

http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Ohje

Miten siis nyt toimimme?

1. Aloittakaa Wikipedian sisällön kopioiminen Kalapediaan

2. Aloittakaa toimittajien tehokas värvääminen ja ohjeistaminen. Luomme sitä varten keskustelualueen, joka näkyy vain toimittajille. Tarvitsemme tähän paljon porukkaa. Valvokaa myös toimittajia, jotta sisältö pysyy hyvänä ja laadukkaana.

3. Kun sisältöä alkaa perusasioista olla riittävästi, julkaisemme Kalapedian yleisölle ja pyrimme sitäkautta vauhdittamaan sisällöntuotantoa. Kalapedian keskustelualue muutetaan yleiseksi.

4. Spesifimpien artikkelien ja oppaiden tuottaminen alkaa

5. Olemme Suomen kiistattomasti suurin kalastukseen liittyvä tietolähde, joka laajenee jatkuvasti ja pysyy ajantasaisena. Kalapedian ympärillä on aktiivinen yhteisö, joka ylpeänä kehittää sen sisältöä ja käyttötarkoituksia. Lähes jokaisella kalastukseen liittyvällä Google-haulla löytyy linkki Kalapediaan ja sieltä lähdetään itsestäänselvyytenä etsimään tietoutta aina kun jokin kalastukseen liittyvä asia askarruttaa suomalaista kalastajaa.

Mielestäni tämä on paras mahdollinen tapa toteuttaa kalastussivuston tietopankki ja loistava mahdollisuus mullistaa suomalaisten kalastustietämys!

Kääritään siis hihat ja aletaan hommiin, tässä tehdään historiaa! :)

Erittäin lämpimin yhteistyöterveisin

Jussi
Kalapedia on perustettu ja odottaa täydennystä

Laitoin alle tähän listaan sanoja, joista on artikkeleja on tehty tai kopioitu ja joiden kautta pääsee linkitettyihin puuttuviin sanoihin. Liittäkää tähän listaan aina lisäämänne otsikot ja sellaiset otsikot, joista haluaisitte tänne artikkelin luotavan. Näin pysymme tässä alkuvaiheessa myös kärryillä siitä, että mitä kaikkea sisältöä tänne lisätään ja tarvitaan.

Lista kaikista sanoista(Tyhjät artikkelit ovat punaisella):

Kala Kalastus Ahven Hauki Lohi Siika Uistin Pilkintä Vetouistelu Verkkokalastus Vaappu Perho Lippa Jigi Turska Sampi Muikku Lahna Kuha Made Säyne Virveli Onki Perhokalastus Rapala

Kaikista muistakin perussanoista on tarpeellista saada edes tynkäartikkeleja.

-Joku näppärä saisi myös asetella kuvia artikkeleihin.

KUVAN LISÄÄJÄT! Ohjeet kuvan lisäämiseen löytyvät Ohje -artikkelista!

-Joku saisi järkeistää näissä kopioiduissa artikkeleissa olevia epäjohdonmukaisuuksia ja poistaa kalastukseen liittymättömiin sanoihin tehtyjä linkityksiä.

Wikipediassahan on paljon keinoja tekstin asetteluun. Pikaohjeita ja linkkejä löydätte osoitteesta:

http://www.vaasalaisia.info/vaasapedia/index.php/Ohje:Ohje

http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Ohje

Tästä tulee kova juttu ja tällä on takuulla suomalaista kalastustietoutta parantava vaikutus!