Allikkosalakka

Kalapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Allikkosalakka.jpg

Allikkosalakka (Leucaspius delineatus) on karppikaloihin kuuluva särkikalalaji. Se voi elää niin makeissa kuin suolaisissa vesissäkin.

Ulkonäkö

Ulkonäöltään allikkosalakka muistuttaa salakkaa. Väritykseltään kala on harmaa. Myös evät ovat harmaat ja selkäevä on rintaevien takana. Allikkosalakan suu on ylöspäin aukeava. Kalan kylkiviiva on vajavainen eikä ulotu juurikaan rintaeviä pidemmälle. Allikkosalakka saavuttaa korkeintaan 9–12 cm pituuden.

Ravinto ja lisääntyminen

Allikkosalakat käyttävät ravintonaan pääasiassa planktonia ja lisäksi hyönteisiä. Naaras munii mätimunat vesikasvin, yleensä lumpeen tai ulpukan, alapinnalle. Koiras huolehtii munien vartioinnista. Jälkeläisiä voi syntyä kesän aikana jopa tuhat kappaletta.

Esiintyminen

Alikkosalakkaa tavataan Euroopassa ja Aasiassa. Suomen kanta sai alkunsa Kotkassa Jumalniemessä sijainneesta lammikosta, jonne allikkosalakoita oli tuotu Pietarista. Lammikosta kalat löydettiin vuonna 1992, kun lampea alettiin täyttää. Kaloja siirrettiin muihin lähistön lampiin ja myös muualle. Suomessa allikkosalakka kuuluu niihin kalalajeihin, joihin sovelletaan luonnonsuojelulakia.

Uhat

Kaakkois-Aasiasta Eurooppaan 1960-luvulla tuotu ja viljelylaitoksilta luontoon levinnyt särkikala saharasbora kantaa loista, joka aiheuttaa allikkosalakoille lisääntymiskyvyttömyyttä ja erittäin vakavan, kuolemaan johtavan tulehduksen. Loinen ei aiheuta saharasboralle ongelmia, mutta allikkosalakkakanta kuolee nopeasti. Koeoloissa kolmen vuoden jälkeen allikkosalakkakanta oli pienentynyt 96 %:lla alkuperäisestä.

Viitteet