Alligaattoriluuhauki

Kalapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alligaattoriluuhauki
Alligaattorihauki.JPG
Uhanalaisuusluokitus:
Tieteellinen luokittelu
Kunta __ Eläinkunta Animalia
Pääjakso __ Selkäjänteiset Chordata
Luokka __ Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko __ Luuhaukikalat Lepisosteiformes
Heimo __ Luuhauet Lepisosteidae
Suku __ Atractosteus
Laji __ spatula

Alligaattoriluuhauki (Atractosteus spatula) on matelijamainen kala, joka voi kasvaa jopa 150 -kiloiseksi.

Tuntomerkit

Alligaattoriluuhauen nimi juontuu sen matelijamaisesta olemuksesta ja pitkänmallisesta kuonosta, jossa on kaksi riviä suuria hampaita. Selkä on ruskea tai oliivinvärinen ja vatsa väriltään yleensä laimeampi. Alligaattorihauki on suurin makeassa vedessä elävä haukikala. Suurin saatu alligaattoriluuhauki pyydettiin verkolla Chotard-järvellä Mississippissä Yhdysvalloissa 14. helmikuuta 2011. Se painoi noin 148 kilogrammaa (327lb) ja oli 2,57 metriä pitkä. Ympärysmitaksi mitattiin lähes 48 tuumaa. Saaja oli kalastaja Kenny Williams, joka lahjoitti kalan Jacksonin luonnontieteelliseen museoon.

Elinympäristö ja levinneisyys

Alligaattoriluuhauki elää Ala-Missisipin jokilaaksoissa. Niitä löytyy Yhdysvaltojen kaakkoisosista aina Meksikon eteläosiin saakka.

Urheilukalastus

Oklahoman, Texasin Arkansan, Mississipin, ja Louisianan osavaltioissa on alligaatoriluuhauen säännelty urheilukalastus mahdollista. Kala on jousikalastajien suosiossa, sillä se on usein suurikokoinen ja kova taistelija.

Alligaattoriluuhauki ruokakalana

Amerikassa alligaattoriluuhaukia pidetään hyvänä ruokana. Niitä tarjoillaan joissakin ravintoloissa ja ne maistuvat kuin alligattori tai krokotiili.

Akvaariokala

Vaikka aikuiset alligaattoriluuhauet ovat huomattavan suuria, voidaan niitä pitää myös akvaariokalana. Tämä kala vaatii suurikokoisen akvaarion tai lammen, ja runsaasti aikaa ja rahaa. Tosin alligaattoriluuhauet ovat laittomia lemmikkejä joillakin alueilla. Kuitenkin niitä myydään välillä lemmikkiliikeissä.

Lähteet